Servírovaný oběd vs. raut: Která varianta je pro vás ta pravá?

Plánujete svatbu a stále váháte, jaký způsob občerstvení zvolit? Rozhodnutí mezi svatebním rautem a servírovaným menu může být náročné, protože ovlivňuje nejen atmosféru svatby, ale také spokojenost vašich hostů. V tomto článku vám pomůžeme vybrat tu správnou variantu.

Servírované svatební menu například poskytuje větší pocit sounáležitosti s rodinou, ale zároveň s tím bývá tato varianta vážnější a upjatá, s malou možností výběru. Zatímco varianta rautu poskytuje přátelštější atmosféru, ale může u ní docházet k prostojům při doplňování oblíbených položek na menu.

Jaká varianta je tedy pro vás vhodná? V tomto článku se podíváme této problematice na zoubek.

Svatební Raut

V poslední době získává tato varianta na oblibě. Narozdíl od společného oběda, kde vám vše zanesou na stůl, si u rautového stolu vezmete talířek a naložíte si, na co máte zrovna chuť. Rautové stoly nabízí větší flexibilitu, neformální atmosféru a větší interakci s ostatními hosty.

Můžete volit různé druhy rautových stolů. Od welcome boardů, kde nabídnete drobné občerstvení před obřadem, aby vaši hosté vydrželi do oběda. Přes rautové stoly pouze se studenou kuchyní nebo stoly kombinované s teplou kuchyní. Až po tematicky laděné stoly. Kupříkladu u jednoho stolu můžete podávat italskou kuchyni a u dalšího zase naopak asijskou kuchyni.

Vše se zdá až moc dobré, aby to tak bylo? Tak vězte, že i tento způsob servírování má svá úskalí. Delší fronty nebo třeba docházející oblíbená jídla. Větší náročnost na nádobí, příbory a třeba i odpadovost. 

Ovšem každá mince má dvě strany, a tak lidé mohou frontu využít třeba ke konverzaci o tom, jak se jim v životě daří. Docházející položky donutí hosty vyzkoušet i jiná jídla, ke kterým jsou jinak skeptičtí. Na menší talířky si hosté nandaji pouze takové množství jídla, které sní. Pak se mohou rozhodnout, zda si přidat nebo už je čas na další pivo.

Společný oběd

Zlatá klasika. Nevěsta s ženichem v čele. Napjaté ticho a čekání na proslovy. Následované přípitkem, a pak už servírovaný oběd. Pro někoho zbytečně upjaté. Pro někoho základ svatby. “Co by na to řekla babička?” 

Společný servírovaný oběd je tradiční variantou, která přináší pocit sounáležitosti a elegance. Všechno vypadá až příliš dobře a nikdo se nemusí o nic starat. Každý talíř vypadá jako malé umělecké dílo a ještě lépe chutná. Není přece důvod tradice opouštět.

Bohužel i tato varianta přináší spoustu negativ.

Kromě přílišné formálnosti je tato varianta podstatně dražší. Na naservírování jídla potřebujete více rukou a lidský faktor je na cateringu to nejdražší. Celá hostina trvá déle a hosté už jsou ke konci mírně unavení. Co se týká výběru jídla. Ten je omezený pouze na dané menu a nic dalšího už vaše hosty v rámci oběda nečeká. Vzájemná interakce mezi hosty je skoro nulová, a tak se poznávání a tvoření vzpomínek na tento den, rozběhne až po obědě.

Kombinace

Každá varianta má své plusy a mínusy. Každý hledá něco jiného. Někdo chce ochutnat víc variant a někdo zase naopak. Někdo se chce od začátku družit a někdo naopak rád počká až po obědě. Tradice versus moderna. Elegance versus zábava. 

Naštěstí existuje varianta, která přináší tak trochu z obou variant. Společná polévka následovaná rautem. Velmi moderní varianta svatebního cateringu. 

Každý si přijde na své a tradice zůstane, alespoň z části, dodržena.

Doufáme, že jsme vám pomohli tuhle základní problematiku rozklíčovat a třeba se i rozhodnout. Pamatujte, že neexistuje správná varianta a nikdo by vám do vašeho rozhodnutí neměl mluvit. Je to váš den a vy si ho máte užít. Volte tak, jak to cítíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.